Ree Noord-Brabant bos

De eerste keer

Het is intussen alweer bijna twee jaar geleden dat ik voor het eerst reeën zag, dichtbij waar ik liep in het bos. Dat was het moment waarop er veel veranderde. Ineens kwam het besef dat je niet alleen bent en er nog volop wilde dieren zijn die ook in onze leefomgeving leven. Dat was een bijzonder moment.

Voor mij ook de reden om reeën te gaan fotograferen. Een dier wat vaak verward wordt met een hert, wat jammer is want het ree is een bijzonder dier.

Als je reeën wil fotograferen zorg er dan voor dat je stil niet, geen felgekleurde kleding aan hebt en geen parfum/deo draagt.
Het beste is om tegen de wind in te lopen. Een ree kan goed ruiken en de wind neemt jouw geur mee in de lucht.
De beste kans om reeën te zien is tijdens de schemering, dan zijn ze het meest actief. Overdag schuilen ze vaak in de begroeiing en liggen ze veelal te rusten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk 😉

Het is in de winterperiode makkelijker om reeën te zien dan in het voorjaar. Veel bomen hebben geen bladeren waardoor ze beter opvallen, reeën zijn namelijk expert in het opgaan in de omgeving. Een andere reden is dat reeën  in sprongen (groep reeën) zoeken naar eten aan de rand van open velden. Je ziet ze in deze periode steeds vaker in duo’s of trio’s rondlopen, ze zoeken elkaar weer op.
Maar zoals ik onlangs een grote ‘bijeenkomst’ zag, zo zie je het niet vaak (zie foto stukje hieronder).

Het leuke van reeën is dat ze al snel opgaan in de omgeving. Bij deze foto die ik in februari 2017 maakte was ik vooral gericht op het mannetje en het vrouwtje. Toen ik later de foto op de laptop bekeek zag ik dat ik aan de rechterkant ook nog een ree had vastgelegd. Doordat hun vacht bijna dezelfde kleur heeft als de bomen viel mij het dier aan de rechterkant in eerste instantie niet op. Een leuke verrassing! Fotografisch gezien is dit niet de beste foto, maar dit moment van de eerste keer reeën dichtbij zien gaf me zoveel enthousiasme dat deze foto voor mij perfect is.

Het is iedere keer weer een leuke zoektocht, maar wanneer je wilde dieren wilt fotograferen zorg er altijd voor dat je op gepaste afstand blijft en heb respect voor de natuur. Beter een keer geen of een slechte foto maken dan een dier verstoren en wegjagen.

Comments are closed.