Winter eenvoud 2021

Hallo winter!

Yes de winter, de echte witte wondere wereld is hier!
Wie had dat dit seizoen gedacht, ik in ieder geval niet!

De afgelopen dagen heb ik heerlijk genoten van de buitenlucht. Dit keer volledig de aandacht voor de natuur en intens genieten. Dat betekende in dit geval niet bezig met fotografie. Maar juist wat zie ik en wat zou ik willen vertellen.

Op vrijdag liep ik door de blub in de Biesbosch met mijn wandelschoenen. Natuurlijk hadden we de berichten gezien dat het water in Nederland overal heel hoog staat. Maar de link leggen met de Biesbosch en hoog water was even aan ons voorbij gegaan. Zo hadden we een leuke route uitgekozen waarbij we na een derde toch tot de conclusie moesten komen dat we moesten omdraaien. Na een heel leuk, smal en erg blubberig paadje tussen twee watertjes in, kwamen we aan het einde van dit pad tot stilstand. De grote weide met paarden die we op wilde lopen was afgeschermd met een nieuwe rivier. Waarbij je tot in ieder geval kniehoogte doorheen moest lopen wilde je op het droge gras komen. Kortom met wandelschoenen, geen extra broek en een flinke wind, geen succes. Dat betekende weer terug glibberen over het modderpaadje. Maar wat hebben we gelachen en genoten en wat is de Biesbosch heerlijk stil. Geen hordes toeristen of mensen die er op uit wilden gaan, maar juist alleen met de natuur.

Een heel ander beeld verscheen er afgelopen zondag, toen de wereld ineens een witte deken over zich heen had. Sneeuw!
Voor mij betekent het sneeuwlandschap weer terug naar de kern gaan. Ik houd enorm van eenvoud, rust en ruimte in fotografie. De sneeuw bedekt alle tierlantijntjes, afleiding en rommel en zorgt voor een sereen beeld. Het geeft je de rust om te kijken wat zie ik nu echt, wat vind ik belangrijk. Dus probeer vooral eens te kijken en niet direct in de ronde alles vast te leggen wat je ziet. Maar vertel een verhaal, kijk naar het kleine.

Neem daarnaast de tijd om de instellingen op je camera goed in te stillen. Ik heb al menig blauw beeld voorbij zien komen en dat is zonde!
Let op je witbalans. Je camera kan al snel het beeld blauw maken, terwijl sneeuw natuurlijk hartstikke wit is. Kies voor een warme witbalans, zoals bewolkt.
Het is tevens slim om in RAW te fotograferen, zodat je de witbalans altijd digitaal nog kunt aanpassen.

Veel plezier!

Comments are closed.