Ree in de winter

In geuren en kleuren

Zoals ik al eerder heb verteld kan het ree goed ruiken. Wanneer je met de wind in de rug loopt dan heeft het ree je al snel in de gaten. Zorg daarom altijd als je gaat fotograferen in de natuur dat je geen parfum of een sterke deodorant lucht om je heen hebt.

Bij het ree is het reukvermogen het belangrijkste en best ontwikkelde zintuig. Een ree ruikt zelfs nog een stuk beter dan een hond. Een ree kan een mens ruiken tot een afstand van ongeveer 300 tot 400 meter. Als je tegen de wind in loopt en geen parfum of iets dergelijks op hebt, dan maak je het het ree iets moeilijker.

De reden waarom reeën zo goed kunnen ruiken heeft te maken met hun voedsel. Ze kunnen aan de geur van een plant bepalen of deze wel of niet eetbaar is. Ook kan een moeder haar jongen herkennen aan hun geur en de kalfjes herkennen zo hun moeder.
Wanneer je in het voorjaar een kalfje alleen ziet liggen in het gras, kom dan niet dichterbij. De geiten weten precies waar hun jongen zijn en zijn altijd in de buurt.

Op deze foto was het ree ook alert. Af en toe leek hij op zoek naar voedsel om vervolgens omhoog te kijken met zijn hoofd en te speuren en ruiken naar eventuele dreiging.

Comments are closed.