Haas in het veld

Leefomgeving

Nu maak ik me er ook wel schuldig aan, dieren vaak toch groot in beeld vastleggen, maar het is soms zo sterk om in een foto ook een stukje van de leefomgeving van het dier te laten zien.
Dat maakt je foto vaak ook al snel een stuk interessanter en origineler. Want hoeveel diverse close ups van hetzelfde dier kan je maken….

Door de omgeving mee te nemen in je beeld vertel je een groter verhaal.
Uitgaande van een dier dat je vastlegt, verteld de omgeving iets over het leefgebied, gewoonte, voedsel en gedrag. Wanneer je alleen een close up hebt dan zie je alleen het dier (gezicht) en weet je verder eigenlijk niets. Natuurlijk is dat ook mooi om vast te leggen, vooral als je diverse gezichtsuitdrukkingen of bijzondere momenten weet vast te leggen. Maar staar je niet blind op ‘Ik wil ook zo’n mooie close-up’. De meeste van die foto’s zijn al duidend keer gemaakt. Het is dus de uitdaging om te bedenken hoe je een onderwerp, dat al veel wordt gefotografeerd, toch interessant kan vastleggen.

Gebruik daarom een keer een andere lens dan je normaal zou doen. Dat dwingt je om anders te kijken, andere standpunten in te nemen en andere beelden te zien.

Zoek een onderwerp bij je in de buurt, waar je binnen een paar minuten naar toe kan gaan. Ga daar keer op keer heen en probeer dan telkens een andere foto te maken. Wees niet bang om een keer voor niets te gaan, mislukte foto’s te maken of balen omdat je net dat ene perfecte shot met je telelens had kunnen maken die je nu niet bij had. Door een plek dichtbij huis te kiezen, kan je er vaak naartoe. Wat betekent dat je een bepaald beeld wat de ene dag misschien niet lukt, de volgende dag wel kan maken. Dat stelt je in staat om je experimenteren en jezelf uit te dagen. Probeer dan ook niet enkele foto’s te maken en weer door. Maar maak er honderden van hetzelfde onderwerp en doe steeds een kleine aanpassing. Zo ga je zien wat jou het meeste aanspreekt en ontdek je hoe je het verhaal dat je wil overbrengen het beste weer kan geven!

Comments are closed.