Denemarken

Plafond

We zijn gewend om recht vooruit te kijken of juist naar beneden. Dieren fotografeer je op ooghoogte en bij macro fotografie kruip je zo dicht mogelijk op bijvoorbeeld een insect of bloem. Wat soms wordt vergeten is dat je boven je ook van alles kunt zien.

Grote wolkenformaties die voorbij komen, vogels in de lucht, maar ook het natuurlijke plafond van de takken en bladeren van bomen kunnen maken. Bij dat laatste wil ik even stilstaan.

Er zijn heel erg veel soorten bomen en dus ook ontelbaar veel soorten bladeren. Immers geen een blad is exact hetzelfde. Dat betekent dus ook allerlei structuren, vormen, kleuren en bewegingen die je kunt vastleggen van bladeren. Sommige takken hangen naar beneden en andere takken maken als het ware een soort geraamte van een dak. De bladeren zijn de dakpannen.

Door van onderen te fotograferen op diverse tijdstippen zul je zien dat elk tijdstip weer een andere lichtinval met zich meebrengt. Komt de zon door het bladerdek dan krijg je wellicht mooie zonneharpen of misschien is het juist mistig waardoor het een grote bladerenzee wordt in plaats van dat je een individueel blaadje goed kan onderscheiden.
De uitdaging hierin is om juist die variaties vast te leggen en op ontdekking te gaan naar de wereld boven je. Dit is juist ook iets wat je vanuit je eigen woonomgeving kan doen, maar ook op vakantie. Leg vervolgens al deze bijzondere dakjes eens naast elkaar. Ik ben benieuwd wat voor verschillen je gaan opvallen!

Comments are closed.