Noorderlicht IJsland

Terugblikken

Soms is het heerlijk om op regenachtige dagen terug te blikken op foto’s die je eerder hebt gemaakt. Zo moest ik onlangs een foto van het Noorderlicht opzoeken die gebruikt kon worden voor het artwork voor een nummer. Toen ik op zoek ging naar een passende foto, struinde ik door de foto’s die ik had gemaakt tijdens de trip in Ijsland. Wat werd ik weer blij verrast.

Ijsland is een land dat je enorm kan verrassen. Rijd je het ene moment in een flinke regen/sneeuwbui, om vervolgens uit te komen op een plekje in de stralende zon. In Ijsland kan alles veranderen. Wat het meeste veranderd is het Noorderlicht. Een van de redenen om in het najaar naar Ijsland te gaan is om het Noorderlicht te zien. Het spannende is dat je dit natuurlijk niet kan plannen. Het licht komt zoals het komt, soms is het niet zichtbaar en soms slecht heel licht en soms extreem fel. Het kan alle kanten op. Juist dat onvoorspelbare maakt het ook weer zo extreem magisch wanneer je dan het geluk hebt om het Noorderlicht te zien.

De eerste keer viel het ons bijna niet op. Zodra het donker wordt ga je extreem vaak naar de lucht turen. In eerste instantie was die pikzwart en zag je overal sterren. Super helder dus.
Totdat er hele licht grijze wolken te voorschijn kwamen. In eerste instantie denk je dat is een wolk, totdat je goed gaat kijken en je de vorm langzaam ziet veranderen. Hop, tijd om de spullen te pakken en naar buiten te gaan. De kleur van de wolk veranderde en werd groener en soms ook een beetje paars. Maar wanneer je de camera op statief zet en op de wolk richt, dan kom je er pas echt achter dat je het noorderlicht ziet. Gebruik een langere sluitertijd en speel met je iso. Dan zie je op je scherm ineens het felle groene noorderlicht dansen door de lucht.

Wij hadden het geluk in ons tripje van een kleine week, meerdere avonden het noorderlicht te zien. Echt een cadeautje.
Zo fel als op deze foto zie je het niet snel. Dat is echt hoe je het op de camera ziet, doordat je dan meer licht binnen kan laten. Echter op één van de avonden zagen we het noorderlicht heel erg goed, ook helder groen en toen zag je het magische dansen van de wolken. Dat is iets onbeschrijflijks. Je ziet echt het licht dansen door de lucht. Op dat moment is het enige wat je kan doen kijken en genieten (en niet vergeten om foto’s te maken).

Tip bij het fotograferen van noorderlicht is om een hoofd zaklamp te gebruiken met rood licht. Zo heb je je handen vrij en door het rode licht wennen je ogen aan het donker. Wanneer je wit licht gebruikt en je zaklamp telkens aan en uit zet moeten je ogen telkens wennen aan het donker wat zorgt dat je minder snel kan reageren.

Hopelijk kunnen we snel weer op reis om dit lichtspektakel waar te nemen!

Comments are closed.