Ijs structuren

Zien

Er is een verschil tussen kijken en zien. Als je om je heen kijkt dan zie je vaak verschillende dingen, takken van de bomen die waaien en ijzig laagje op het gras en misschien ijs op een groen meertje. Iets wat op het eerste oog misschien niet heel spannend lijkt, kan als je goed kijkt heel bijzonder zijn.

Half januari hadden we een keer een goede vorst in de nacht, waardoor het landschap in de ochtend mooi wit oogde. Een dun laagje ijs had de wereld bedekt als een soort dekentje. Dat was voor mij tijd om snel mijn camera te pakken en erop uit te gaan. Aangezien de zonsopgang er aan kwam en dit zou betekenen dat de witte wereld zou smelten moest ik snel zijn. Het lastige bij zoiets is dat je vaak heel veel wil vastleggen en overal stil staat en al het moois in beeld pakt. Maar het loont om dat even iets langer stil te staan bij één onderwerp en echt goed te kijken wat je nu ziet.

Zo liep ik door het park en viel het me op dat er een mooie, dunne ijslaag op het meertje lag. Het water eronder was echter nog donker en wat groen. Dus niet zo wit zoals je op deze foto ziet. Ik bleef even kijken naar het ijs en het viel me op wat voor geweldige abstracte vormen en lijnen er te zien waren. Iets wat altijd mijn aandacht trekt. Door een lager standpunt te pakken viel me ineens op dat deze lijnen nog veel beter naar voren kwamen. De zon scheen over het ijs en door de juiste hoek en hoogte te pakken, kon ik de lijnen zo vastleggen waardoor het toch leek dat het meer helemaal wit was. Niks meer te zien van het groene water. De zon zorgde ervoor dat de foto overbelicht raakte, wat in dit geval juist heel fijn was.

Sta iets langer stil, kijk, speel met het licht en je zal zien dat de wereld nog mooier is dan je misschien denkt!

Comments are closed.